ŠLITR ODJEL DO PAŘÍŽE

Výstava ŠLITR ŠLITR ŠLITR vzbudila zájem také v zahraničí, proto ve spolupráci s Českým centrem doputují kresby Jiřího Šlitra až do Paříže. Od 11.3. do 11.4.2020 bude k vidění v prostorách Českého centra výběr děl pražské výstavy spolu s nově vydaným katalogem. 

 

České centrum Paříž a Galerie Villa Pellé představují první velkou výstavu kreseb a ilustrací Jiřího Šlitra. Jiří Šlitr je znám především jako hudebník, zpěvák, herec, neodmyslitelný člen dua Suchý&Šlitr a zakladatel divadla Semafor, jednoho z největších kulturních fenoménů 60. let a celé druhé poloviny 20. století.

Jiřího Šlitra zná česká veřejnost  především v roli hudebníka, herce a zpěváka. Pro Divadlo Semafor a další interprety složil melodie k více než třem stovkám písní, z nichž mnohé zlidověly, a doprovodil hudbou přes dvacet divadelních her. Zkomponoval hudbu pro filmy Kdyby tisíc klarinetů, Bylo nás deset a Zločin v šantánu, kde rovněž účinkoval, stejně jako pro Formanova Černého Petra či celovečerní debut Věry Chytilové O něčem jiném, a přispěl tak i k úspěchu české nové filmové vlny.

Poněkud v pozadí zájmu zůstává druhá Šlitrova celoživotní umělecká vášeň – výtvarná, a z ní především kresebná tvorba. Přes řadu domácích i zahraničních výstav a dvacítku publikací, které ilustroval zájem o Šlitrovu výtvarnou tvorbu v posledních desetiletích poněkud utichl. Současná výstava potvrzuje, že Šlitrovy kresby zůstávají podobě jako jeho písničky pro dnešní publikum srozumitelné a přitažlivé, nejen jako dobový dokument.

I když neabsolvoval profesionální školení v žádném z uměleckých oborů, vzdělání v tomto směru nahradil během cestování, kdy se pilně seznamoval s aktuálním světovým současným uměním. Jeden z rozhodujících impulzů k uvolnění jeho rukopisu od realismu k osobité stylizaci přinesl několikaměsíční pobyt na Světové výstavě Expo 58 v Bruselu, kde Šlitr účinkoval jako protagonista prvního představení Laterny magiky. V Bruselu ho okouzlilo hravé abstrahování figurace Paula Kleea, Pabla Picassa a Joana Miróa i soudobý boom kresby a karikatury, z nějž v Československu silně rezonovalo především dílo rumunsko-židovského kreslíře usazeného v New Yorku Saula Steinberga.

Uvolňováním kresby, vytvořením osobitého dynamického rukopisu, zkratkou a vtipem se Šlitr zařadil k výrazným autorům československé karikaturní a ilustrátorské tvorby konce padesátých a šedesátých let. Osobité kouzlo Šlitrova výtvarného díla spočívá jednak v úzké vazbě na barvitý hudební, filmový a divadelní svět, pozorovatelském talentu a propojení až umanuté pracovitosti s lehkostí a nadhledem. Vlastní uvolněný – rytmicky jazzový styl Šlitr nalezl koncem padesátých let. Vystavená díla tak vznikala zhruba během deseti let do Šlitrovy předčasné smrti v roce 1969.

 

Kurátorka výstavy: Daniela Kramerová

Více na: České centrum Paříž

 

Výstava probíhá díky laskavé podpoře MČ Praha 6

 

 

 

 

 

VÝSTAVU SI MŮŽETE PROHLÉDNOUT ZDE:

 

Kontakt

Pelléova 91/10
160 00 Praha 6
mapa

+420 224 326 180
info@villapelle.cz

 

 

OTEVÍRACÍ DOBA

PO zavřeno
ÚT 13-18
ST 13-18
ČT 13 -19
PÁ 13-18
SO+NE 11-18